Landelijke Werkgroep Kerkelijke Gemeentecontacten
Nederland - Hongarije en Roemenië

welkom   |   werkgroep   |   gemeentecontacten   |   ontmoetingsdag  |   liederen   |   archief   |   home

Ontmoetingsdag 2013 te Bunnik

Exposé over Hongarije anno 2013

gegeven door dr. L.K. Marácz tijdens de ontmoetingsdag 'Gemeentecontacten Hongarije-Roemenië' op 6 april 2013 te Bunnik


De politieke en sociaal-economische situatie in Hongarije

Politiek:
Rechts of links in de politiek zijn 20e-eeuwse begrippen, die niet meer van toepassing zijn op het Hongarije van deze dagen.
In de media wordt een beeld geschetst van dictatuur. De beelden op televisie zijn suggestief en ongenuanceerd.
De eertijds communistische landen hebben een eigen identiteit ontwikkeld. Zo zijn de Hongaren binnen de EU-landen het meest gehecht aan hun land, veel meer dan bv. de Tsjechen.
Een verzoening met het veleden heeft geen plaats gehad. Er zijn geen waarheidscommissies geweest zoals in Zuid-Afrika, ook geen “bijltjesdag”, en dus geen berechting van politieke misdadigers onder het communistische regime.
Mensen die te werk waren gesteld in werkkampen zijn nooit teruggevonden.

De zwaarmoedige sfeer, het “Calimero-effect” (zij zijn groot en ik is klein) had, na de val van het communisme, ook zijn weerslag op de bevolking, door middel van psychologische terreur.
Hongaren willen het liefst neutraal zijn, zoals Zwitsers.
Zij zijn echter, per ongrondwettelijk referendum (de opkomst was onvoldoende om rechtsgeldig te zijn) de NAVO binnengedrukt door de elite. De vroegere communistische elite, die zich nu sociaaldemocratisch noemt.
Dr. Marácz heeft er een term voor: de transnationale elite.


Economie:
Onder het communisme zijn grote sommen geld uit Hongarije weggesluisd. Leningen van het IMF, die moesten dienen als breekijzer, werden gebruikt door het “goulashcommunisme” van Kadár, en weggepompt.
Een groot deel van in totaal 242 miljard euro is zo terechtgekomen op offshore rekeningen van de transnationale elite, dat wil zeggen de vroegere communisten en hun nazaten.
Daarnaast hebben ook winsten van multinationals Hongarije verlaten.

Vanaf 2004 kreeg de onafhankelijke intelligentsia steeds sterker het gevoel dat het zo niet langer kon: vèrgaande bezuinigingen, verlaging van de pensioenen, enz.
Toetreding tot de EU heeft veel gekost. Het moeten voldoen aan de vele regels, het “afruilen” van industrieën, bij voorbeeld de suikerfabriek die moest worden gesloten (veel werklozen!), zodat nu suiker moet worden geïmporteerd.
Zelfmoord onder boeren was hoog, zij konden geen leningen meer afsluiten, tegen 12% rente.
Geen wonder dat de verkiezingen van 2010 de grootste verkiezingsnederlaag van sociaaldemocraten in Europa lieten zien.
Ondanks het ontbreken van een partijprogram behaalde Fidesz een grote overwinning.

Deze eerste termijn heeft Fidesz, zomaar plotseling aan de regering, veel fouten gemaakt. Zij heeft wel corruptie en smeergeld bestreden, maar niet de top van de sociaaldemocraten aangepakt.
Die top, de vroegere communisten dus, heeft een deel van die 242 miljard veiliggesteld op de Laiki bank op Cyprus.
Dat is een van de voornaamste redenen voor de huidige situatie.
Fidesz heeft deze fouten toegegeven en zich moreel ten doel gesteld die in de tweede regeerperiode te herstellen.
Nu worden dan de financiële instellingen aangepakt, niet alleen gewone mensen naar ook banken moeten belasting betalen, en de transnationale elite wordt aangepakt.
Die elite is dus boos op Fidesz-leider Victor Orbán. Evenals Oostenrijkse, Duitse en Nederlandse banken (ING, Aegon), die de belasting voelen en “rondschoppen”.


Vragen

Vragen zijn er vooral over de berichten die we in de kranten lezen:

Grondwetswijziging: er is veel kritiek over, maar die is ongefundeerd. Met deze meerderheid in het parlement is het volstrekt wettelijk. Zeker omdat het nodig is.

Persvrijheid: alle media / zenders zijn in buitenlandse handen, die de oud-communisten (de transnationale elite) steunen. Gevolg: keiharde campagne tegen Orbán.

Geld: waarschijnlijk is Hongarije zelf ook als offshore land gebruikt, toen de staatsbedrijven geprivatiseerd zijn.

Hongaarse adel: na de Tweede Wereldoorlog was er nostalgie naar de adel, die over de hele wereld verspreid leeft en geen rol meer speelt in Hongarije. De nieuwe adel? Worden dat de kinderen van de oud-communisten, of de achterban van Fidesz?

Rechterlijke macht: Hongarije is geen uitzondering, ook in Nederland worden rechters benoemd door de regering.

De verdwenen euro-miljarden: Hongaren werkten hard, hadden vaak dubbele banen, dus het land was kredietwaardig. De leningen van IMF en Wereldbank werden geregisseerd door (Hongaarse) KGB-agenten. Ook de Olympische Spelen in Moskou zijn deels door Hongarije gefinancierd. Zo zuchtte het land onder een enorme schuldenlast. In 2009 is hulp van het IMF gevraagd, en nu, in 2013, is de staatsschuld < 3%!

Waarom zet Nederland zich meer af tegen Hongarije dan bij voorbeeld tegen Bulgarije? Omdat Hongarije een frontlijnstaat is, die model gaat staan voor verbetering, ook door de bankenbelasting. In Nederland is het net omgekeerd: daar gaat belastinggeld naar de SNS-bank…………..