Landelijke werkgroepen kerkelijke contacten
Nederland Ė Hongarije   en   Nederland Ė RoemeniŽ

welkom   |   werkgroep   |   gemeentecontacten   |   ontmoetingsdag  |   liederen   |   archief

Nieuwsbrieven

Alhoewel de nieuwsbrieven van 2005 en 2007 zijn is de inhoud nog steeds actueel.

Nieuwsbrief RoemeniŽ Commissie Juli 2007.

Sŗnmartin

Er is veel werk verzet in Sŗnmartin en er wordt door de gemeenteleden in Sŗnmartin nog steeds door gewerkt.
In onze vorige Nieuwsbrief konden wij u melden dat de nieuwe pastorie er staat.

In dit voorjaar van 2007 is er opnieuw een groep vrijwilligers vertrokken naar Sŗnmartin om de laatste hand aan de pastorie te leggen. Ook deze keer zijn er weer enthousiaste vakkundige vrijwilligers mee geweest, zoals de directeur van een deurenfabriek uit Barneveld, samen met een van zijn werknemers. Zij hebben een aantal deuren geplaatst en ďafgehangenĒ. Ook twee handige vrijwilligers uit Zeeland zijn, via een programma van Omroep Zeeland enthousiast geraakt en mee gereisd.
De houtgestookte CV-installatie was al geplaatst door plaatselijke mensen evenals alle waterleidingen en elektra.
Het predikantenechtpaar woont nu al weer enige tijd met veel genoegen in hun nieuwe huis.
Ook de veranda wordt bij mooi weer intensief gebruikt, zelfs voor kleine vergaderingen.

Annemarie en Tibor Orban zijn op 23 juni 2007 gehuwd en op hun huwelijksreis verblijven zij ongeveer twee weken in Lunteren.Annemarie en Tibor Orban voor hun nieuwe pastorie.

Na de morgendienst van 1 juli in Lunteren heeft Ds. Tibor Orban zich zelf kort voorgesteld aan de aanwezige kerkleden en zijn er enkele beelden uit Sŗnmartin getoond waar Tibor een korte uitleg bij heeft gegeven.

Tijdens hun verblijf zijn er al tal van contacten geweest. Op dinsdag 3 juli is het project: Pastorie voor Sŗnmartin afgesloten met een gezamenlijke maaltijd waar alle medewerkers voor uitgenodigd waren, incl. de bouwbedrijven die meegewerkt hebben.
Ds. Tibor Orban heeft daar iedereen die op de een of andere wijze mee gedaan heeft heel hartelijk bedankt, in het Nederlands!

Voor de aannemers had hij een Roemeens stukje houtsnijwerk meegebracht als tastbaar blijk van waardering. Een collage van fotoís van het gehele project is vertoond om nog even te proeven ďHoe was het ook al weer!Ē
Ook hebben Annemarie en Tibor op een plezierige manier kennis gemaakt met (een deel) van de kerkenraad.

Door middel van deze contacten willen we vragenderwijs te weten proberen te komen wat de kerk/gemeenschap van Sŗnmartin verwacht van de contacten met de kerk van Lunteren.
We hopen en verwachten dat we wederzijds elkaar van dienst kunnen zijn en van elkaar kunnen leren.Kerkje van SanMartin.

Ook is er contact gelegd met het schooltje in Sŗnmartin. Voor de kleuters konden we al wat meubilair meegeven en er is contact gelegd met een VMBO-school in Barneveld voor het maken van buitenspelmateriaal zoals een wip en een schommel e.d.


Cserefalva

De weersomstandigheden in RoemeniŽ zijn niet erg gunstig voor de agrariŽrs. Het is op veel plaatsen al lange tijd erg droog en de temperaturen lopen op tot bijna 40 graden.
Men vreest voor een oogstderving van 50 %. Ook in Cserefalva heeft men daar mee te maken.
Met Cserefalva is de afspraak gemaakt dat de financiŽle hulp in 5 jaar afgebouwd wordt.
In het dorp is een duidelijk betere situatie ontstaan met meer economische activiteiten.
Daarom heeft de RoemeniŽ Commissie van de Geref. Kerk besloten om de directe hulp aan Cserefalva in 5 jaar af te bouwen.

De contacten tussen de kerken blijven wel bestaan en er is bereidheid om nog steeds de mensen en projecten in Cserefalva met advies en coaching bij te staan.

Behoud van de kerkelijke contacten als een soort familieband is ook de uitdrukkelijke wens van de kerk in Cserefalva. In de afgelopen jaren zijn er ook tal van persoonlijke contacten opgebouwd die bijzonder waardevol zijn.

In het najaar hoopt een delegatie van kerkenraadsleden en leden van de RoemeniŽ Commissie een werkbezoek aan Cserefalva te brengen om daar met de kerk te spreken over een onderwerp dat door de kerk van Cserefalva is aangegeven en over de vraag wat de kerk van Cserefalva verwacht van de contacten tussen de kerken als de directe financiŽle hulp is beŽindigd.

Op die manier hopen wij, als kerken, elkaar bij te kunnen staan.
Klik hier voor de Nieuwsbrief RoemeniŽ Commissie Juli 2005.