Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten
Nederland - Duitsland

home  |  informatie  |  gemeentencontacten  |  ontmoetingsdag  |  Kirchentag  |  Eur. Bibeldialoge  |  links  |  archief  |  contact

Betreft: Uitnodiging Presentatie Van Luther geleerd

Christian Führer en de vreedzame revolutie van 1989

Hoe de liederen en teksten van een gewone Lutherse dominee een politiek systeem ondermijnden.

7 oktober 2017 15.30-17.00 Lutherse Kerk Utrecht

Hierbij wil ik u en de leden van Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland- Duitsland graag informeren over een project waarvoor ik mij al enkele jaren inzet en dat in dit Lutherjaar 2017 tot een afronding komt: de vertaling, publicatie en presentatie van de aangrijpende mémoires van Christian Führer (1943-2014), predikant van Nikolaikirche in Leipzig, die het hart vormde van de vreedzame revolutie in de DDR die leidde tot de val van de Muur.

De vertaling van de autobiografie van Pfarrer Führer zal verschijnen bij uitgeverij Skandalon onder de titel Van Luther geleerd: Hoe God nog steeds hervormt. Christian Führer en de vreedzame revolutie van 1989. Van Luther geleerd wordt door Uitgeverij Skandalon verzorgd als een soort brevier: voor elke dag van het kalenderjaar een bladzij tekst uit de mémoires van Führer, uitgevoerd als een fraai hardgebonden boek met leeslint.

De vertaalde mémoires van Christian Führer worden gepresenteerd tijdens een muzikaal-literaire voorstelling in de Lutherse Kerk van Utrecht waarin de treffende teksten van Christian Führer worden gemengd met filmbeelden over de omwenteling en met composities over de Lutherliederen die in de Oostduitse Vredesvespers zo'n belangrijke rol speelden. De voorstelling wordt afgesloten met een lezing door prof. dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, over de rol van de kerken bij het vreedzame verzet tegen het communistische regime.

Deze presentatie vindt plaats in samenwerking met de Stichting Le Pavillon, die zich toelegt op de steun en organisatie van literaire en muzikale projecten in hun historische, politieke en culturele context.

Graag willen wij uw werkgroep en de aangesloten Nederlandse gemeenten uitnodigen om bij deze presentatie op zaterdag 7 oktober 2017 (15.30-17.00) aanwezig te zijn. Opgave is niet nodig, maar is wel praktisch in verband met de catering (pieteroussoren@gmail.com).

Wilt u deze brief en/of bijgaande aankondiging verspreiden onder u contacten en eventueel publiceren op de website? Het zou fijn zijn ales zoveel mogelijk betrokken Nederlandse gemeenten op de hoogte kunnen worden gebracht.

Met dank en hoogachting,
Ds. Pieter Oussoren
predikant Lutherse Kerk Apeldoorn
Oudegracht 291 3511 PA Utrecht
oussorenperadres@kantacademy.nl of pieteroussoren@gmail.com
telefoon 030-2319057 of 06-41 750218Klik hier voor meer informatie: Lutherlezing

Hoge Duitse onderscheiding
voor mevr. Rika Manschot

De Bundespräsident van de Bondsrepubliek Duitsland heeft aan Rika Manschot das Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland toegekend.
Dit verheugende nieuws werd door de Botschaft der Bundesrepublik Deutschland in Den Haag op 25 februari 2017 aan Rika Manschot bericht.
De uitreiking vond plaats op 25 april 2017 in de Residentz Huis Schuylenburg in Den Haag.

Na een mooie toespraak van de Ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, de heer Dirk Brengelmann, en het opspelden van de hoge onderscheiding, heeft Rika een uitgebreid bedankwoord gesproken. Dit is na te lezen op de volgende pagina's:
voor de Nederlandse versie, klik hier, en voor de Duitse versie, klik hier.
Klik hier voor een aantal foto's van deze plechtigheid.